Skriv ut Skriv ut

Man på lofoten

Destination Lofoten

Lofoten - Djupa fjordar, smala sund, dramatiska berg och vackra sandstränder

Lofoten är en av Nordens mest spektakulära platser med höga berg som stiger rakt upp ur havet och däremellan slingrande fjordar och sund. I vikarna ligger gamla fiskelägen, ofta förvånansvärt välbevarade trots den moderna tidens intåg. Utsikterna och vyerna över landskapet och havet är betagande och helt obeskrivligt. Lofoten är en ögrupp med massor av öar. Största staden är Svolvaer. Sammanlagt bor det ca 25000 personer på Lofoten. Sommartid ökar befolkningen mångdubbelt. Lofoten är naturälskarens paradis. Här finns mängder av vandringsleder för att njuta av fjällen. Havet dominerar Lofoten. Överallt finns det turbåtar och fiskebåtar som tar med besökare ut på allt från heldagsutflykter till kortare rundturer. Det bor massor av konstnärer på Lofoten. Många har försäljning av konst i sina ateljéer och det finns ett litet konstcenter i Svolvaer med utställningar och försäljning. Mitt på Lofoten finns den rekonstruerade hövdingebostaden Borg, ett 80 meter långt trähus. En sevärdhet med flera rekonstruerade byggnader utspridda över ett stort område. Här finns förutom souvenirshop också ett trevligt café med lättare maträtter.

Allra längst söderut på Lofoten, där vägen tar slut, ligger fiskeläget Å. Där finns torrfiskmuséet som berättar historierna om den viktiga torrfisknäringen på Lofoten. Här provar vi på lite mer äventyrliga aktiviteter där främst klättringen på Lofoten är vida känd. I nästan varje fiskeläge finns små ombyggda eller nybyggda sjöbodar som hyrs ut till turister, de kallas rorbuer och är ett mellanting mellan campingstuga och riktigt hus.

Första dagen ankommer ni förmodligen med flyg till Bodø, därifrån tar ni Hurtigruten. Den norska kustlinjens fartyg går i ur och skur, dag ut och dag in, året om. Under vår andra dag blir det äventyr på höjden i form av klättring och även lite vandring. Kanske tar ni sedan middag i en berömd lokal restaurang som nästintill fungerar som ett museum då stället är fullt av gamla prylar från fiskenäringen på Lofoten för 100 år sedan. Dag tre blir det sightseeing för hela slanten. Vi tar oss till Borg, Å, Henningsvaer och andra sevärdheter runt om på öarna. Efter en hel dag med endast vackra bilder på hornhinnan tar ni er tillbaka till Svolvaer och sedemera med båt till Bodø för vidare hemfärd.

Passar för: Små och stora grupper

4 dagar

 
Destination Grekland

Destination Grekland

Destination Grekland Grekland -

Puls Login

Här kan du som samarbetspartner till Puls hämta dokumentPuls aktivitets logo
Stäng